My CMS

Inicijativa: Sadnja dubrovačke ljute naranče

Financirano od: Zaklada Kajo Dadić

Udruga Dubrovačka naranča ovim projektom želi doprinijeti održivom razvoju grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, promovirajući dubrovačku ljutu naranču kao autohtonog dubrovački proizvod. Projektom također želimo doprinijeti povećanju svijesti djece, mladih i ostalih građana o važnosti ove autohtone biljke, te o njenom značaju u povijesti Dubrovnika. Danas sve češće na tržištu nalazimo proizvode koji se proizvode u Kini, a mi to prodajemo turistima kao suvenir koji predstavlja našu destinaciju. Potrebno je senzibilizirati stanovnike grada i županije o važnosti prodaje autohtonih suvenira, a istovremeno i o nedovoljnoj iskorištenosti plodova ljute naranče. Radionicom i sadnjom ljute naranče, pokazat ćemo kako se njeni plodovi mogu pretvoriti u izvorni turistički proizvod te iskoristiti u svrhu održivog razvoja županije

U okviru ove inicijative udruga je školama: OŠ Marin Držić, OŠ Ivan Gundulić, OŠ Lapad, Gimnaziji Dubrovnik te Medicinskoj školi Dubrovnik donirala sadnice ljute naranče, a učenici škola su, zajedno sa volonterima udruge Dubrovačka naranča, posadili ljute naranče i oplemenili školska dvorišta. Također, 7 sadnica je donirano dječjem vrtiću u Slanom.

Za vrijeme sadnje volonterka udruge Dubrovačka naranča održala je  predavanje o kraljici dubrovačkih đardina – ljutoj naranči. Predavanje je jedna od aktivnosti iz projekta „Sadnja dubrovačke naranče“ koju provodi udruga Dubrovačka naranča s ciljem informiranja i senzibiliziranja učenika dubrovačkih osnovnih škola o povijesti i  značaju dubrovačke naranče u našem kraju.

Kroz inicijativu „Sadnja dubrovačke ljute naranče“ kojeg financira zaklada Kajo Dadić u okviru akcije obilježavanja Dana planeta Zemlje, udruga Dubrovačka naranča organizirala je sadnju ljutih naranača i na otoku Lokrumu. U ovim aktivnostima sudjelovali su učenici osnovnih škola Lapad, Marin Držić i Marin Getaldić. Kroz ovu inicijativu ne samo što smo oplemenili školska dvorišta, već smo sadnjom stabala na Lokrumu povratili ljutu naranču u vrt u kojem je ona, prema povijesnim podacima, prvotno zasađena i uzgajana.

Ova priča ima sve elemente kako bi postala uspješna: entuzijazam članova udruge, potporu lokalne zajednice, mještane – zaljubljenike svoga kraja i jedinstveno voće – ljutu naranču. Kada se uz to doda činjenica da je riječ o autohtonoj biljci, ljutoj naranči, iz koje se pravi izvorni ekološki proizvod, džem od ljutih naranči, uspjeh ne bi trebao izostati. PRojekt polučuje rezultate i time svjedoči kako socijalno poduzetnička ideja, koja je dobro i cjelovito osmišljena, ima svoju budućnost. Uz sve to, koristi sve lokalne resurse – ljudske, prirodne, potiče međusektorsku suradnju uključivanjem lokalne samouprave, čvrsto se drži načela održivoga razvoja jer ne želimo da ovaj projekt bude „kratkog daha“. Zbog toga sustavno provodimo edukaciju stanovništva kako bi se povećao broj proizvođača ljutih naranča koje će se koristiti za preradu. Edukacijom sudionika u projektu povećavamo obiteljske dohotke, smanjujemo siromaštvo te na što smo posebno ponosni što prenosimo znanje o ovoj nepravedno zaboravljenoj kraljici dubrovačkih đardina.